Vinkit täydellisen hääpaikan valintaan

Hääsuunnittelun startatessa on hääpaikan valinta yksi ensimmäisistä ja myös tärkeimmistä päätöksistä.
Paikkoja löytyy varmasti jokaisen tyyliin ja tarpeisiin sopivia – olipa haussa sitten intiimi tila tai suuremman joukkion juhlatila.

Juhlapaikan etsintä kannattaa aloittaa pohtimalla, minkä tyyppiset juhlat halua. Valintaa helpottaa, kun suunnittelee ensin kunnon raamit: pidetäänkö häät maalla vai kaupungissa,
kuinka paljon vieraita kutsutaan, paikan must have -ominaisuudet ja miten esimerkiksi tarjoilu tai viihdepuoli hoidetaan.
Kun raamit ovat selvillä, kannattaa potentiaalisiin hääpaikkoihin käydä tutustumassa hyvissä ajoin.
Juhlapaikalla vieraillessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

Sijainti
Hääpaikkaa valitessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, kuinka lähellä kirkkoa juhlapaikka on, miten vieraat löytävät perille ja paljonko se mahdollisesti tekee lovea budjettiin opasteiden tai kuljetuksen muodossa. Lisäksi on hyvä muistaa tarkistaa hotellien ja muiden majoitusvaihtoehtojen läheisyys, sillä kauempaa saapuneet häävieraat saattavat haluta yöpyä.
Jos juhlaväen joukossa on paljon autoilevia, on parkkitilan suuruus myös otettava huomioon.

Juhlatilan koko ja yleisilme
Hääpaikan juhlatilan tulee olla riittävän suuri, jotta kaikki vieraat mahtuvat hyvin nauttimaan olostaan.
On kuitenkin hyvä välttää vierasmäärään nähden liian suuren tilan valitsemista, tarpeettoman suuressa juhlatilassa vieraat helposti hajaantuvat kauas hääparista ja voivat myös tuntea olonsa epämukavaksi.
WC-tilojen koko ja määrä kannattaa myös varmistaa – on tylsää, jos juhla-aikaa kuluu vessajonossa seistessä.
Juhlapaikan yleisilmeen tulee vastata tunnelmaa ja mielikuvaa, jonka haluaa tärkeänä päivänään välittyvän. Yleisten tilojen yleinen siisteys ja huonekalujen kunto kannattaa myös tarkistaa.

Hääjuhlan järjestely
Juhlapaikkoihin tutustuessa kannattaa mielessään jo kuvitella hääpäivän eri tilanteet: missä hääpaikalla onnistuu vieraiden vastaanotto, entä onnittelumaljojen tarjoilu?
Miten käytössä olevat tilat jakautuvat ja vaaditaanko huonekalujen siirtelyä ruokailun vaihtuessa ohjelmalliseksi osuudeksi?
Mahtuuko hääpari tanssimaan häätanssia? Mihin hääbändi sijoitetaan?
Kannattaa myös varmistaa, löytyykö tilasta äänentoisto ja mikrofoni tai muita tarvittavia laitteita.

Hääpaikan maine ja henkilökunta
Hääpaikalla vieraillessa kannattaa aistia yleistä tunnelmaa ja henkilökunnan suhtautumista vieraisiin. Nykyään on myös helppo etukäteen tarkistaa netistä, mitä hääpaikasta puhutaan.
Jos negatiivisia arvioita on huomattavasti enemmän kuin positiivisia, kannattaa ehkä miettiä, mistä tämä voi johtua.
Netistä löytyvissä arvioissa on usein listattu juhlapaikan mahdollisia kehityskohteita, joita voi paikkaan etukäteen tutustuessaan erityisesti tarkkailla.

Ruokailu ja tarjoilu
Useissa hääpaikoissa tarjotaan catering-palveluita osana kokonaispalvelua. Mikäli hääpaikalla ei ole omaa cateringia kannattaa varmista keittiön varustelutaso: mahdollisuudet ruuan esivalmisteluihin, säilyttämiseen ja tarjoiluun. Lisäksi on varmistettava, onko tilassa esimerkiksi pöytäliinoja, astiasto ja ruokailuvälineet.
Mikäli juhlissa on tarkoitus tarjoilla alkoholia, tulee omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan varmistaa, saako paikalle tuoda omia juomia.
Jos tarjoilu hoidetaan hoitaa talon puolesta, kannattaa selvittää juomien hintataso.
Kun edellä mainitut asiat on pohdittu ja hääpaikat on karsittu 2-3 eri vaihtoehtoon, kannattaa lopullisessa valinnassa luottaa intuitioon ja varata se kohde, joka tuntuu juuri teidän juhliinne parhaalta vaihtoehdolta.